Paddenstoelen kweken

Seizoensgebonden overwegingen bij de teelt van paddenstoelen met houtpluggen

Het kweken van paddenstoelen met houtpluggen is een fascinerende en lonende hobby die je in staat stelt om je eigen paddenstoelen te kweken op een natuurlijke en duurzame manier. Maar wanneer is nu precies de beste tijd om te beginnen met het inoculeren van je logs? En hoe beïnvloedt het weer de groei van je paddenstoelen? In deze blog duiken we diep in de seizoensgebonden overwegingen van paddenstoelenteelt met houtpluggen, zodat je precies weet wanneer je moet beginnen voor de beste resultaten.

De beste tijd van het jaar om te beginnen

De optimale tijd om je logs te inoculeren met paddenstoelenpluggen is in de late winter tot het vroege voorjaar, specifiek in februari en maart. Dit is vooral het geval in regio's zoals Nederland, waar het weer en de sapstroom tijdens deze maanden ideaal zijn. Logs die in deze periode worden geïnoculeerd, kunnen al binnen 4-5 maanden paddenstoelen produceren. Het is echter ook mogelijk om gedurende het hele jaar succes te behalen, zolang de logs recentelijk (binnen de maand) van een ziektevrije boom zijn gesneden.

Het belang van het weer

Het weer speelt een cruciale rol in de groei van paddenstoelen. Gemiddelde temperaturen van rond de 10°C (50°F) in februari en maart ondersteunen de groei van mycelium, terwijl ze de groei van concurrerende organismen zoals bacteriën, die hogere temperaturen verkiezen, belemmeren. Zelfs als de temperaturen onder het vriespunt dalen, zal het mycelium niet sterven, hoewel het ook niet actief zal groeien. Bovendien is de hoge incidentie van regenval tijdens de late winter en het voorjaar cruciaal om het mycelium groeiende te houden.

Het sapstroomfenomeen

De sapstroom is eveneens belangrijk voor de groei van paddenstoelen. In de herfst worden essentiële sappen van de bladeren naar de wortels getrokken voor winteropslag. In de late winter en het vroege voorjaar worden deze voedingsstoffen teruggevoerd naar de toppen van de bomen om nieuwe bladproductie te faciliteren. Deze gemakkelijk beschikbare suikers en mineralen voeden het paddenstoelenmycelium.

Het inoculatieproces

Het inoculeren van logs omvat het boren van gaten met een 5/16e boor, gespatieerd 4-5 inch uit elkaar en 1+ inch diep langs de log, en het toevoegen van verspringende rijen 1-2 inch uit elkaar. Pluggen worden in de gaten gehamerd om gelijk te zijn met het oppervlak en vervolgens bedekt met gesmolten kaaswas om ze te beschermen en uitdroging te voorkomen.

Na inoculatie moeten de logs worden gestapeld als brandhout op een harde ondergrond waar het schaduwrijk is en neerslag ontvangt. Na 1 tot 2 maanden moeten de logs worden gescheiden om te voorkomen dat schimmel de overhand neemt. Logs moeten worden bewaard in een schaduwrijk gebied waar neerslag niet wordt belemmerd, en overmatig uitdrogen van logs moet worden vermeden.

Wanneer zijn de logs klaar om te fruiten?

Wanneer de spawn run compleet is, zijn de logs klaar om te fruiten. Dit wordt geïnitieerd door een uiteinde van de log scherp op de harde grond te slaan en het volledig onder te dompelen in koel of koud water voor 24-48 uur. Logs zouden binnen 1 – 3 weken moeten beginnen met fruiten, in ‘flushes’. Na het plukken van de paddenstoelen, moet de log buiten worden gelaten op een vochtige plaats om vier tot zes weken te rusten, waarna het opnieuw kan worden geweekt om de tweede fruitingsflush te starten.

Conclusie

Het kweken van paddenstoelen met houtpluggen is een avontuur dat zowel lonend als uitdagend kan zijn. Door rekening te houden met de seizoensgebonden overwegingen en het weer, kun je je kansen op een succesvolle oogst aanzienlijk vergroten. Ben je geïnteresseerd in het starten van je eigen paddenstoelenkweekavontuur? Bekijk dan onze collectie houtpluggen bij ToshiFarm voor alles wat je nodig hebt om te beginnen.

Laisser un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être publiés.

Ce site est protégé par reCAPTCHA, et la Politique de confidentialité et les Conditions d'utilisation de Google s'appliquent.